Olen leiponut lapsesta lähtien leipomuksia.
Aluksi äitini teki taikinat esim. piparkakkuihin, mutta sitten rupesin
"vähän" soveltamaan ohjeita enemmän oman maun mukaiseksi.
Ja äitini
suureksi hämmästykseksi useimmiten kokeiluni onnistuivat.
Hän mittaa vieläkin
leipoessaan tarkkaan kaikki ainesosat.
Minä puolestani laitan vähän sitä sun
tätä enemmän tai vähemmän. Tosin testaan alkuperäisen reseptin ensin, jos on
aivan outo ohje.
Olen voinut periä tämän soveltamisen taidon karjalaiselta
isoäidiltäni.
Hän oli mahtava laittamaan ruokaa ja leipoi myös jonkin verran.
Minä
en ole aivan yhtä intohimoinen ruuan laittaja.
Teen silläkin saralla usein omia
sovelluksiani.
Kuten kehitin joitain vuosia sitten
kesäkurpitsa-tomaatti-herkkusieni laatikon ohjeen. päälle ripottelen vielä
juustoraastetta.
Olen jakanut ohjetta tutuilleni,
mutta en ole sitä esitellyt
missään julkisesti.
Kokeilin netistä löytämäni Mumman raparperipiirakan ohjetta.
Siitä
tuli ihan hyvää, mutta siinä oli liian vähän raparperia minun makuuni sekä piirakan
luonteen mukaisesti hieman kuiva pohja.
Joten tein tänään toistamiseen tätä
herkkua, mutta kehittelin oman ohjeen.
Nimesin sen Sannin raparperikakuksi, kun en tähän hätään mitään muutakaan nimeä keksinyt.
Uskallan
julkaista sen, koska mielestäni siitä tuli tosi hyvää ja mehevää.
Meillä on viikonloppuna lasten nimpparit sekä tupaantuliaisjuhlat ja
vieraat ovat tottuneet odottamaan jotain uutta.
Viime vuonna löysin ihanan
kesäkurpitsa-pähkinäkakun ohjeen netistä. Joitain tiettyjä kastamisia he
odottavat minun tarjoavan, kuten Pentikin suolaisen piirakan piirakkavuuan
ohjeen mukaillun version olen tehnyt melkein aina.
Joskus olen jättänyt sen
pois, mutta olen kyllä saanut kuulla, että olivat odottaneet saavansa sitä…
Voitte kokeilla ja sanoa, sitten mielipiteenne, oliko teistä
alkuperäinen ohje enemmän makuunne : )
Sannin raparperikakku
(mukailtu Mumman raparperipiirakan ohjeesta)
Ainekset:
2 munaa
2 dl sokeria
100g sulatettua voita
2 dl kermaa
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Päälle:
4 dl pilkottuja raparpereja
50 g pehmeää voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
Koristeeksi:
marengin muruja
Valmistusohje:
Kuumenna uuni 200 asteeseen (ellei kiertoilmauuni, silloin voi kakun
laittaa kylmään uuniin samalla kun laittaa uunin päälle).
Sekoita pohjan ainekset puukauhalla, ensin munat, sokerin, sulatetun
voin ja kerman
ja lisää sitten vehnäjauhot, jonka joukkoon on sekoitettu
leivinjauhe.
Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjakakku vuokaan.
Levitä pilkotut raparperin palaset taikinan päälle ja painele
kevyesti taikinaan.
Nypi pehmeä voi, sokeri ja vehnäjauhot muruseokseksi ja levitä
raparperien päälle tasaisesti.
Paista piirakkaa 30-40 minuuttia uunissa. Paista ensin 15 minuuttia
200 asteessa ja laske sitten lämpötilaa noin 170-175 asteeseen riippuen
uunista. Kiertoilmauunissa riittää pienempi lämpötila, jotta kakku ei kuivu
liikaa vaan pysyy kuohkeana.
Paista uunin alatasolla. Jäähdytä ennen tarjoilua.
Koristele kakku marengin murusilla. Kannattaa käyttää itse tehtyä
marenkia, sillä kaupan marenki on liian kovaa tähän tarkoitukseen.
Sanni´s rhubarb cake
Ingredients:
2 eggs
2 dl sugar
100 g melted butter
2 dl cream
1 ts baking powder
4 dl wheat flour
On top of:
4 dl hash of rhubarb
50 g smooth butter
1 ½ dl wheat flour
1 dl sugar
Decoration:
small grump of merinque
Recipe:
Heat oven 200 degree,
unless you have return air oven,
when you can put the
cake cold oven and then turn the oven on.
Mix all materials
together, first eggs, sugar, cream and melted butter and then wheat flour,
which has baking powder mixed to it with wooden bucket.
Put the mixture to
baking cake tin, which you have grease with butter and put breadcrumbs to it.
Spread all hash of
rhubarbs to mixture. Pick smooth butter, sugar and wheat flour to grumps
and put to top of
rhubarbs.
Bake the cake about
30-40 minutes at oven, first 200 degrees 15 minutes, and then rest of time
170-175 degrees lower baking level. Cool the cake before serving.
Decorate the cake with
grumps of merinque. Prefer to use selfmade merinque, because the shop´s merinque
might be too hard.
I have baked from little child
baking goods.
First my mother made the doughs to me.
But when I got little bit experience,
start I made those myself,
because I wanted to do it on my way.
My mother was very surprised, that my tests
were successful.
She has measured all ingredients all these years.
And I put a
little bit this and that to my baked goods.
I usually test the recipe first,
but if there is something,
that I don´t like, I change it.
And believe or not,
I manage to do even better one.
I might have inherited this from my
grandmother.
She was from Karelian and was very passionated from making food.
And all her recipes were a little bit this and that.
Unfortunately, she died
last summer and I miss her very much.
But any of our relatives, hasn´t heritage
her passion for making food. Luckily, I do my baked goods a little bit same way.
Some years ago I improved veggie food, where I use zucchinis, tomatoes, white
mushrooms and cheese.
I have deal this recipe to my friends, but never to publish
it.
I made once the cake along of
ordinary recipe.
It was fine, but I there weren´t enough rhubarbs
and it was
too wry to my taste, so I made cake instead the pie.
So I applied the recipe a little bit and made it to my
way.
And my recipe is called Sanni´s rhubarb cake.
I dare to publish it,
because I think it came really good and juicy.
We have on weekend children´s
name days and house warming party.
My quests have used, that there is on party
something baked good done with new recipe.
Last year I found from net zucchini-nut-
cake recipe.
It was very tasteful cake also.
This year I wanted to do from
rhubarb,
because on my yard there is it so much.
I have also made salted pie
almost every party, and I have heard “why you didn´t do it, I waited to taste
it”.
This is good hoppy, but I wouldn´t want to do it as professional.
Some
people have ask, that why I don´t start business.
Maybe, if I have money like
Paris Hilton, and have minimal risks to do bankruptcy, I would like to have
bead- and breakfast place in some old villa with decoration shop ; D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti